Vanliga frågor

Vanliga frågor

Här svarar vi på de vanligaste frågorna

Fråga: När är det mest lämpligt att ge hästen Exemia, och hur gör jag?
Börja introducera Exemia i halv dos ca 3-4 veckor innan hästen skall släppas på grönbete. När hästen börjar beta ökar du successivt upp till full dos. På hösten kan man göra en likadan nedtrappning inför övergången till vinterutfordringen.

Fråga: Hur många gånger per dygn ska jag ge Exemia?
Om hästen går på fritt grönbete, med tillgång till skydd för sol och insekter, kan det räcka med 1 gång/dygn. Ibland kan man behöva ge Exemia 2 gånger/dygn om hästen tex har brist på grönbete eller bara får grovfoder.

Fråga: Ska jag ge min häst något kraftfoder under sommarbetet, när jag utfodrar med Exemia?
I regel behöver man inte ge något extra kraftfoder. Exemia kompletterar grönbetet med protein, vitaminer och mineraler. I vissa fall kan det vara enklare att ge hästen Exemia genom att blanda ut det i en liten mängd kraftfoder, exempelvis i Primero Total som finns i vårt sortiment.

Fråga: Ska jag ge Exemia hela året, även under vintern i förebyggande syfte?
Nej man behöver inte ge Exemia i förebyggande syfte för eksemets skull, men kan ge det som ett rent mineraltillskott vintertid. Det är inte på något sätt skadligt för hästen. Det går då bra att ge en underhållsdos på hälften av den ordinerade sommardosen.

Fråga: Kan jag ha min häst/ponny ute dygnet runt, på fritt bete eller ska jag stalla in hästen när jag ger Exemia?
Alternativet till sommarbete dygnet runt hela betesperioden, är att stalla in hästen under exempelvis natten, för att reducera hästens gräsintag och/eller insektstrycket. Hästen bör då ha tillgång till grovfoder under de installade timmarna och man kan ge Exemia en till två gånger under dygnet, exempelvis morgon och kväll.

Fråga: Min häst har slutat äta Exemia, vad gör jag?
Prova att blanda Exemia i något som hästen tycker väldigt mycket om. Tillsätt tex äppeljuice, Proviva eller något annat som smakar gott.. Dvs något flytande som gör att pulverformen försvinner och att det blir en annan konsistens. Om hästen vägrar under en längre tid, skydda då hästen genom att t.ex. låta den bära täcke, exempelvis Exemia´s zebra/eksemtäcke för att reducera eventuella yttre skador såsom klåda och sår.